Финансов анализатор разкритикува механизма за безплатните сметки в банките: От 1

...
Финансов анализатор разкритикува механизма за безплатните сметки в банките: От 1
Коментари Харесай

Финансов анализатор: Механизмът за безплатните сметки в банките не работи

Финансов анализатор разкритикува механизма за безплатните сметки в банките: 

От 1 септември банките трябваше да стартират да дават услугата за безвъзмездни сметки. С тях без такси би трябвало да получаваме съществени финансови преводи като заплати, пенсии и обществени помощи.

Финансовият анализатор Десислава Николова счита, че въпросът с тези сметки е превъзходен образец за съвършен законодателен хаос.

" Този механизъм не работи. Идеята беше на финансовия министър, който предложи по какъв начин да се толерира обществено уязвима група от обществото. Тя да бъде освободена от два типа такси. Банките взеха решение да стъпят върху към този момент съществуващия механизъм, единствено че започнаха да пораждат несъгласия. За да откриеш такава сметка, на процедура не би трябвало да имаш друга сметка, в която и да е банка ", изясни тя.

По думите на Николова това опонира на текстовете на закона, тъй като на място банките изискват клиентът да закрива към този момент съществуващи сметки.

" Повече от един месец, откакто банките започнаха да ползват този механизъм, омбудсманът Диана Ковачева сезира Петя Димитрова в качеството ѝ на ръководител на Асоциацията на българските банки, шефа на Българска народна банка господин Радев и Асен Василев, с цел да уточняват тези текстове в закона, защото има голям брой тъжби от хора. Чакаме прецизиране на текстовете на закона ", сподели още финансовият специалист пред

" Когато беше въведена тази инструкция, можеше всеки клиент да открие такава сметка. Банките просто извършиха едно условие, което Европейски Съюз им наложи. Няма публични данни какъв брой такива сметки са открити за тези 7 години. 0,01% са откритите сметки досега, макар че всеки може да има таква сметка ", уточни Николова.

Тя добави, че българите не престават да влагат парите си в парцели, а последните изследвания демонстрират, че 40% от хората влагат в недвижими парцели, останалите - в акции и злато.

" Жилищното кредитиране от началото на годината се движи с много умерени темпове, което оказва помощ банките да запазят оптимално дълго време ниските лихви по ипотечните заеми. Има лек растеж на лихвите по депозитите ", сподели Николова. 

Финансовият анализатор чака промяна на лихвите с 1-2% нагоре и поучава хората да плануват този спомагателен разход при изтегляне на заем.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР